+36 (30) 894 3777

Ilyen lakást kapsz 25 millió forintból Magyarországon

Az érdeklődők 61 százaléka keres 25 millió alatti használt vagy új lakást és házat az ingatlan.com adatai szerint.

Ezzel a látványos megoldással dobd fel régi bútoraidat

Ha olcsó, de hatásos ötletre vágysz, hogyan dobd fel a bútoraid, megtaláltad.

 

Azt hitted, sokba kerülnek a lakások? - Várj, amíg meglátod, mi mindent kell még kifizetned!

A lakásvásárlás többe kerül, mint gondoljuk, a lakás vételárán felül ugyanis, még súlyos összegeket kell kifizetnünk, legyen szó használt vagy új lakásról. Ezeket a tételeket pedig ugyanúgy bele kell kalkulálnunk a költségkeretünkbe, hogy a végén ne érjenek kellemetlen meglepetések. Számolnunk kell például a kötelező illetékfizetéssel, illetve ügyvédi és banki díjakkal, a használt ingatlanok esetében bizonyos felújítási költséggel. Az új lakásoknál pedig többek között a kötelezően megvásárolandó garázs és tároló, valamint a használathoz elengedhetetlen konyhabútor nyomhatja fel az árakat több millió forinttal.

Használt lakást vennél? Óriási segítség jön a CSOK-nál

Hosszú hónapok óta azt vizsgálja a kormány, miként tehetné még hatékonyabbá és többek számára elérhetővé a CSOK-ot, akár regionális különbségeket is bevezetve a támogatási összegben. Sokan vannak azonban, akik nem tudják kivárni a rendszer bőkezűbbé válását, és minél előbb használt lakást vásárolnának, hogy ezzel például a további lakásár-emelkedést is kivédjék. A lakáskeresők 10 legfontosabb, CSOK-kal kapcsolatos kérdését válaszoljuk meg az alábbiakban.

Lakásvásárlás hitelből? Nem fogsz hinni a szemednek, mennyire megéri

Soha nem látott kamatcsökkenés ment végbe az elmúlt években Magyarországon. Megnéztük, mit jelent ez a lakáshitelek kamatában, a lakáshitelesek törlesztőrészletében és a teljes visszafizetendő összegben. Egészen meggyőző a hitelből történő lakásvásárlás szempontjából, amit találtunk.

Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

Lakásvásárlás során az eladók gyakran túlárazzák a saját lakásukat, miközben a vevők - különösen befektetési célú vásárlás esetén - rendre a lehető legalacsonyabb áron szeretnék megvásárolni a kiszemelt lakást. A végső ár kialakításakor tehát általánosan elfogadott az alku, a kérdés viszont az, hogy hol, mennyit szokás/lehet lealkudni a meghirdetett árból. 

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell

Országosan 14,1 százalékkal nőtt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára, a nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet. Budapesten mindez már tavaly bekövetkezett, vagyis a fővárosban még soha nem voltak ilyen drágák a lakások - derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.

Jó befektetés a saját tulajdonú lakás?

A lakásvásárlás legtöbbünk számára életünk legnagyobb pénzügyi döntése. Amikor lakást veszünk, két üzletet kötünk egyszerre. Egyrészt megtakarításainkból és/vagy felvett hitelből vásárolunk egy ingatlant, másrészt a megvásárolt ingatlant bérbe adjuk saját magunknak. Ez a megközelítés pedig más befektetésekkel is összehasonlíthatóvá teszi a lakásvásárlást - olvasható a nemrég megjelent ZILLOWSZTORIK című könyvben.

Kellenek nekünk az ingatlanközvetítők?

Sokkal nagyobb az elvárás az ingatlanközvetítőkkel szemben ma, mint 10-20 évvel ezelőtt volt, jelenleg már inkább tanácsadóként kell fellépniük. Míg korábban inkább a kapcsolatfelvételben játszottak jelentős szerepet az eladók és vásárlók között, a technológia fejlődésével ez egyre inkább jelentőségét vesztette. Egy komoly tudással rendelkező közvetítő azonban nagyban segítheti az ingatlan eladását, javaslatot tesz a hirdetési stratégiára, az árazásra, derül ki a ZILLOWSZTORIK mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik Ingatlanközvetítőkkel foglalkozó fejezetéből.