+36 (30) 894 3777

Kedvezményes lakásáfától a hárommilliós négyzetméterárig

Növekvő építőipari munkaerőhiány, rekordalacsony hitelkamatok, a lakásáfa körüli bizonytalanság és tovább folytatódó áremelkedés jellemezte 2017-ben a hazai lakáspiacot, év vége előtt egy hónappal pedig bemutatták az eddigi legdrágább lakásprojektet, ahol egyes lakások négyzetméterára közelíti a 3 millió forintot. Az egyre merészebb árak ellenére viszont a vásárlók idén sem tűntek el, sőt kis mértékben nőtt is a számuk. Hogy mi magyarázza az égbe szökő árakat azt a befektetők, az építőipar és az Airbnb szerepén keresztül néztük meg.

Csak kisebb és rosszabb állapotú otthonra elég a többség pénze

Az elmúlt 12 hónap alatt romlott a legnépszerűbb árkategóriában (25-32 millió forint) lakást keresők helyzete: azonos minőségi mutatók mellett csaknem  fél szobával kisebb ingatlant képesek megvásárolni. Ha  folytatódik az erős drágulás, akkor tovább csökkenhet a megfizethető lakások mérete – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből.

Mennyibe kerülnek a legolcsóbb lakáshitelek?

A legalább 5 évig fix törlesztőrészletű, 20 éves 10 millió forintos lakáshitelek közül a legjobbak 60 ezer forintos kiadást jelentenek. A legdrágábbaknál pedig 70 ezer feletti összeget kell törleszteni. A lakáshitel-piacon kialakult fokozott verseny miatt napról napra kedvezőbb hitelkonstrukciók jelennek meg, ezért érdemes igénylés előtt alaposan körülnézni. 
 

Átléptek egy határt a lakáshitelek

53,7 ezer használt lakás kelt el az első félévben, a bankok pedig több mint 30 ezer lakáshitelt folyósítottak, vagyis már több lakást veszünk hitelre, mint hitel nélkül. Használtlakás-vásárlásra 195 milliárd forint lakáshitelt adtak a bankok az első félévben, ami éves szinten 23 százalékos növekedésnek felel meg. A legjobb hitel kiválasztásával akár egy 10-15 évente esedékes teljes lakásfelújítás költségét lehet megtakarítani. 
 

Itt a csökkenés! - Berezeltek a lakásfejlesztők!

2017 első három negyedévében 7981 új lakás épült, 52%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 28 411 volt, 33%-kal több a 2016. I-III. negyedévinél, de a trend csökkenést mutat. - derül ki a KSH legfrissebb lakásépítési adatokat összegző közleményéből. Az építési engedélyek csökkenő száma nem csoda...

Használt vagy új lakás: tényleg akkora a különbség, mint amit várna az ember?

A lakhatás mindenki számára kulcsfontosságú kérdés, így bármilyen ezzel kapcsolatos döntés során komoly dilemmával kerülhetünk szembe. Az sem egyszerű kérdés, hogy a vásárlás vagy a bérlés éri meg jobban rövid, illetve hosszú távon, de ha valaki a vásárlás mellett kötelezte el magát megannyi újabb lehetőségből kell választania. Az elhelyezkedésen, a méreten és egyéb jellemzőkön túl, a lakás állapota is fontos tényező. 

Brutális lakásár-növekedés jöhetne, ha a sok tini elhagyná a "mamahotelt"!

Nem csak hazánkban, hanem egész Európában is egyre gyakoribb jelenség, hogy a szülői ház elhagyása évekkel későbbre tolódik a fiatalok körében. Korábban a felnőtté válás egyik alappillére volt, hogy a fiatal felnőttek minél hamarabb elköltözve otthonról elkezdjék a saját életüket, most azonban pont egy ellentétes folyamatnak lehetünk tanúi. Költséghatékonysági, vagy akár kényelmi okokból a huszonévesek döntő többsége szívesebben választja az úgynevezett "mamahotelt". 

Álom marad továbbra is a lakásárcsökkenés - Friss KSH adatok

2017 első felében is folytatódott a lakáspiaci forgalom növekedése. Az első két negyedévben közel 5 százalékkal több lakás cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A használt lakások 2017 I. negyedévében 3,1, a II. negyedévben további 2,1 százalékkal drágultak. Az új lakások ára ugyancsak emelkedett: az I. negyedévi 4,9 százalék után a II. negyedévben 3,2 százalékkal - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.

Kedvezőbb adófeltételeket hoz a január az Airbnb szolgáltatóinak

Januártól várhatóan kedvezőbb feltételek mellett adható ki lakás az Airbnb-szolgáltatáson belül. Miközben társasházi oldalról szigorításokat tapasztalhatunk, addig adózási szempontból jelentős könnyítést hoz az átalányadózás lehetőségének kibővítése – hívja fel a figyelmet Bacskó László ügyvéd, a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

Félsz az újabb válságtól? Ide tedd a millióid

Buda jellemzően értékálló területnek számít, annak is leginkább a belsőbb részei. Alapvetően mindig megvolt, és vélhetően meg is lesz az ottani lakások kereslete, amit a keresett kerületeket vizsgáló statisztikák is rendre megerősítenek. Az olyan befektetők tehát, akik számára nem is annyira a rövid távú magas hozamok, mint inkább a hosszú távú kiszámíthatóság a fontos, előnyben részesíthetik a területet.