+36 (30) 894 3777

Saját lakás vagy "mamahotel"?

A hazai lakosság 80 százaléka szerint a saját tulajdonú lakás továbbra is az önálló élet alapjának számít, felnőtt korban ez adja meg az otthon biztonságát - derül ki az OTP Bank legújabb kutatásából. A megkérdezettek 79 százaléka úgy gondolja, hogy a fiataloknak egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, leginkább a magas ingatlanárak miatt.

Megéri az Airbnb?

Több, mint három évnyi kutatás eredményeként megjelent egy tanulmány, amelyben az Airbnb piacát járták körül a kutatók, válaszokat keresve arra, hogy mekkora részesedése van az Airbnb-nek a szállodák és a többi szálláshely között, mennyien vannak akik főállásként tekintenek az ilyen jellegű lakáskiadásra és vajon mekkora havi bevételre lehet számítani egy, kettő, vagy akár több lakás rövid távú kiadása esetén. A tanulmány részletesebb eredményeit az Index cikke foglalja össze.

Berlini áron vannak a budapesti lakások bérleti díjai?

A Statista nevű oldal időről-időre elkészíti a felmérését arról, hogy egy adott összegért a különböző országokban mekkora lakást lehetne vásárolni vagy bérelni. Ezúttal a hangsúly a bérlésen volt, a vizsgált összeget pedig 1500 dolláros (kb. 387 ezer forint) havi bérleti díjnál húzták meg. Ennek kapcsán megnéztük, hogy Budapest hol állna a listán és érdekes összefüggést találtunk.

A lakásárak növekedésének okai

A lakásárak már hosszú ideje növekednek, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is akar vége szakadni a drágulásnak. A lakáspiaci keresletet több tényező is támogatja, amelyek alapján várhatóan a jövőben sem szakad vége az áremelkedésnek. A makrogazdasági kilátások kedvezőek, miközben a bérek is folyamatosan bővülnek. Az FHB Index Lakásárprognózis elemzése szerint, a jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, amit a jelentős drágulás ellenére sem sikerült még behoznia a piacnak, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani.

Tovább növekednek a lakásárak

Aki arra számított, hogy az idén már végre tetőzhet a lakások ára, valószínűleg tévedett. Az FHB Bank legfrissebb Lakásárprognózisa szerint ugyanis 2018-ban tovább folytatódhat a lakásárnövekedés, ennek mértéke országosan 5 és 10 százalék között alakulhat. A fővárosban ennél valamivel nagyobb, míg a kisebb településeken inkább a tartomány alsó sávjába eső átlagos növekedést várható, de az egyes országrészek között ebben nagyobb eltérések lehetnek - derül ki az elemzésből.

Lakás vásárlás és eladás - mikor legyen és mi alapján döntsek?

Lakásvásárlás előtt a legtöbben hosszasan mérlegelik a helyzetet, figyelembe vesznek számtalan szempontot mielőtt belevágnának egy vásárlási folyamatba. Ez teljesen természetes, főleg ha valaki saját célra vásárol lakást. Mi történik ha az eladást követő néhány évben eladjuk a lakást? Az alábbiakban, a Portfolio.hu sok támpontot szed össze ezekre vonatkozóan.

Jön a kánaán a lakáskiadóknak

Az ingatlanpiac szempontjából több fontos változást hozott a 2018-as év, amelyek a korábbinál kedvezőbb szabályokat írnak elő – írja az ingatlan.com a változásokat összegző közleményében. 

Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtek

Örülhetnek a dübörgő lakáspiacnak a lakástulajdonosok, évről évre többet ér a tulajdonukban lévő ingatlan. Ezzel párhuzamosan a reáljövedelem is emelkedést mutatott az elmúlt évek során, a munkanélküliség csökkenése és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt hozzájárultak az ingatlanpiaci tranzakciók generálásához. A lakáspiaci, illetve a jövedelmekben bekövetkezett változásokat az alábbi ábrával szemléltetjük.

Mit hoz a jövő a lakáspiacon?

A lakáspiaci folyamatokat nézve sokan kíváncsiak arra, hogy vajon meddig tarthat a mostani áremelkedés, mikor jöhet el az újabb fordulat ideje. Számíthatunk-e arra, hogy a jövőben újra visszaesnek az árak a néhány évvel ezelőtti szintre, esetleg a mostani ütemben emelkednek majd tovább. Hosszú távú előrejelzést ugyan nehéz adni, de sokat segíthet a lakásvásárlási döntésben az is, ha a szakértők elmondják véleményüket arról, hogy ők mire számítanak a hazai lakáspiacon a következő fél-egy év során.

Lakásárak szerinti sorrendben a fővárosi kerületek

Az elmúlt évek - nagyrészt a turisztikai célú, rövid távú lakáskiadás hihetetlen népszerűségét követő - befektetői rohama okozta árnövekedés után a főváros V. kerülete messze vezeti a budapesti árrangsort, közel 700 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, ami mögött a második legdrágább I. kerület átlagára is majdnem százezer forinttal elmarad - derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérképből.