+36 (30) 894 3777

Mennyi a magyarországi lakások forgási sebessége?

A KSH adatai szerint Magyarországon jelenleg 4,43 millió lakás van, az idén és jövőre átadásra kerülő lakásokkal együtt ez a szám 2020-ra megközelítheti a 4,5 milliót. Felmerül a kérdés, hogy egy átlagos lakás milyen gyakran cserél gazdát, és vajon az ország melyik térségeiben adják el gyakrabban lakásaikat a tulajdonosok. A válaszhoz, a lakásállomány forgási sebességét hívtuk segítségül, amelynek számait az OTP Lakóingatlan Értéktérkép rendszeresen vizsgálja.

Mennyi lakás épül a budapesti kerületekben?

Budapesten évek óta a XIII. kerületben épül a legtöbb lakás, most viszont a Budapesti Lakáspiaci Riport térképén azt is megnézhetjük, hogy melyek azok a kerületek, ahol a fejlesztők előszeretettel indítanak építkezéseket, valamint hol, mennyi szabad lakás áll a vevők rendelkezésére.
 

Miket tartsunk szem előtt lakásunk kiadásakor?

Az idei év jelentős változásokat hozott a befektetési célú lakásvásárlók életébe, számos könnyítés teheti lehetővé, hogy a jövőben fehéredjen ez a szegmens, illetve kedvezhet a tulajdonosok által elérhető hozamoknak is. Magyarországon ugyan még mindig nagy a feketén kiadott lakások száma, de egyre kevésbé éri meg trükközni.

Vége az 5%-os ÁFÁ-nak

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádiónak adott interjújában többek között elmondta, hogy a tervek szerint a kormánynak nem áll módjában meghosszabbítani a kedvezményes 5%-os új lakásokra vonatkozó áfát 2019. december 31. utáni időszakra. A vásárlóknak és az újlakás-fejlesztőknek tehát jócskán át kell gondolni a döntéseiket, és ez bizonyára nagy hatással lesz a hazai ingatlanpiacra is. 

A lakásállomány és népesség aránya Magyarországon

A hazai lakásállomány és a népesség arányában 226 fő volt tavaly a 100 lakásra jutó népesség, vagyis alig több, mint két ember élt egy lakásban Magyarországon, a statisztikák alapján, míg Budapesten ugyanez a szám mindössze 192 volt. 

Lakáspiac befolyásoló tényezők

Vajon mitől függ, hogy egy lakás ára felfelé vagy lefelé tart? Miért értékelődik fel az egyik környék, és válik egyre olcsóbbá egy másik? Ezek a kérdések sokkal összetettebbek annál, hogy egy-egy szóval válaszoljunk rájuk, de közelebb kerülünk a megoldáshoz ha elkezdjük összegyűjteni azokat a tényezőket, amelyek biztosan hatással vannak a lakáspiac alakulására.

A panelek vagy a tégla lakások drágulnak jobban?

Az elmúlt bő négy év áremelkedési trendje a lakótelepi lakások felől indult. Mivel a vásárlók fő motivációja a fellendülés első éveiben a befektetés volt, a legolcsóbb, de kiadással jól hasznosítható ingatlanokat keresték. 

Egyre népszerűbbek a kettőnél több szobás lakások

Ma már sokan nem elégednek meg csupán egy egyszobás otthonnal, sőt az elmúlt években a lakott lakásokon belül a 2 szobás lakások aránya is csökkent. Változnak tehát az igények és elvárások a lakásméreteket illetően, köszönhetően az elmúlt évek 86 négyzetmétert is meghaladó épített lakásnagyságának a lakott lakásokon belül a súlyok erősen eltolódtak.

Új fűtési módszer? Falfesték, ami képes fűteni a lakást.

A lakás fűtésére alkalmas falfestéket dobna piacra a Poli-Farbe, a festék fejlesztésében a BME a partnere - mondta el Szabó Antal, a festékgyártó társaság ügyvezető igazgatója. A tervek szerint 2020-tól lesz megvásárolható a festék.

Mennyibe kerülnek a luxuslakások a világ legdrágább városaiban?

Idén is elkészítette a Statista azt a kutatását, amelyben azt nézte meg, hogy 1 millió dollárért hány négyzetméternyi luxuslakást lehetne venni a világ különböző városaiban. A tavalyihoz hasonlón a lista élére Monaco került, ahol az említett összeg mindössze egy 16 négyzetméteres lakásra lenne elegendő.