+36 (30) 894 3777

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

A vevők többsége a korszerű lakásokra van kiéhezve, mégis csak lassan javul az ingatlanok energiahatékonysága, így nagy előnye lehet annak a tulajdonosnak, aki áldozott a lakás felújítására. A korszerű lakások aránya az elmúlt 3 évben elég lassan, csupán 20-ról 23 százalékra nőtt, pedig az eladó lakásokat keresgélők, mintegy 60 százaléka pont az ilyen energiahatékony ingatlanok után érdeklődött - derül ki az ingatlan.com közleményéből.

 

Lassan javul a magyar lakások energiafogyasztása, de az ingatlanok túlnyomó része továbbra is korszerűtlennek mondható a Lechner Tudásközpont adatai, illetve több mint 417 ezer ingatlanhirdetés alapján. Az energiatanúsítványok az ingatlanok értékesítése vagy hosszútávú kiadás előtt készülnek, így ezek megoszlása pontos képet adhat a forgalomképes ingatlanállomány energiahatékonyságáról.

 

A kiadott energiatanúsítványok szerint az elmúlt három évben 20-ról 23 százalékra nőtt a korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanok aránya, míg az átlagos besorolású ingatlanoké 38-ról 48 százalékra emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legkevésbé energiahatékony lakóingatlanok aránya 42 százalékról 29 százalékra mérséklődött. A legkorszerűbb ingatlanok száma és aránya csak lassan növekszik, ami azért okozhat nehézséget, mert 2019-ben az érdeklődések több mint 60 százaléka érkezett korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanokra, ezekből viszont kevés van a piacon.

 

 

 

 

A szigorodó szabályok is segíthetnek


Az idei évben épülő 25 ezer lakás majdnem fele várhatóan már megfelel a 2021-től életbe lépő szigorú BB minősítésű elvárásoknak. Az arány pedig a jövőre átadni tervezett lakások körében még magasabb, az ismert energetikai paraméterekkel rendelkező otthonok 64 százaléka használ majd megújuló energiát a Takarék Index adatai alapján. 2021-től pedig - a szigorítás miatt - már az összes lakás használ majd legalább 25 százalékban megújuló energiát.
 
Egyelőre még nagyon nehéz megfelelő szakembert találni egy-egy felújításra, az újlakás-projektek ugyanis nagy mértékben lekötik a szakemberek kapacitásait, akik szívesebben vállalnak egy nagyobb - akár például egy 4-5 lakásos társasházban - munkát, minthogy magánemberekhez menjenek kisebb felújítási megbízásokra. Ahogy azonban csökkenni kezd az elinduló új projektek száma, több idő juthat az egyéni megbízásokra is. Emellett a júliustól induló falusi CSOK is nagy lökést adhat, a kistelepüléseken főként jellemző rossz állapotban lévő házak felújításának, a támogatás ugyanis nemcsak a megvételre, hanem a felújításra is kiterjed.
 
 
Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.