+36 (30) 894 3777

Brutális visszaesés a lakáspiacon: ezt mindenképp tudnod kell

Gyakran feltűnhet mostanában a lakáspiacról szóló hírek kapcsán, hogy egymásnak látszólag ellentmondásos kifejezések és irányok szerepelnek a magukat szakmai elemzéseknek álcázó lakáspiaci hírek címében. Az egyre gyakrabban előforduló „visszaesés” szó hallatán sokan a piac azonnali összeomlására gondolnak és erről szóló véleményüket a közösségi oldalakon meg is osztják az arra alkalmas felületeken. A gyors ítélet előtt érdemes azonban tisztázni, hogy milyen folyamatok zajlanak most a piacon és mire is vonatkozik a visszaesés vagy a csökkenés.

Siess, ha lakást akarsz venni: hamarosan brutális drágulás lehet

Aki időben lép, még könnyen vásárolhat 5 százalékos áfakulccsal meghirdetett lakást, azonban érdemes sietni, egy legújabb felmérés szerint dinamikus ütemben fogynak a fővárosi újépítésű otthonok, csak 2019 őszén 1800 ilyen új otthont értékesítettek a fejlesztők. Jelenleg ötezerre tehető az elérhető új lakások száma és további ezer-kétezer kedvezményes áfakulcsú lakás megjelenésével kell számolni a következő években: ezek azok az otthonok, amelyek már építés alatt állnak, de az értékesítésük még nem kezdődött meg.

Nagy fordulat a budapesti lakáspiacon: örüljünk vagy sírjunk?

2019 második felében még érezhetőbbé vált a fővárosi újlakás-piac - első félévben már tapasztalható - visszaesése a korábbi évekhez képest. A tavalyi év egészében 30 százalékkal csökkent a forgalom, az újonnan piacra kerülő kínálat pedig 20 százalékkal maradt el a 2018-as évitől.

Elárulta a szakértő, megállhat-e 2020-ban az ingatlanok drágulása

Várhatóan a vevők éve lesz 2020 az ingatlanpiacon - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A vevők örülhetnek a legjobban a lakáspiaci fordulatnak

Trendforduló látható a lakáspiacon: a megcsappanó kereslet, az árak tetőzése sok városban eladókat terelt a piacra. 

 

Fontos döntés született: néhány óra alatt bejegyezhető lesz a tulajdonjog

Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, a cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot - mondta el Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

Lakásárak: Rekord növekedés Magyarországon

A Portfolio.hu korábban jelezte: "elindult a laposodás a hazai használtlakás-piacon, azonban az új lakások árnövekedése egylőre képtelen lelassulni, a már számtalanszor említett egyedi piaci helyzet miatt. És most még csak 2019 első feléről beszélünk. Kijöttek a legújabb KSH-s adatok a lakásárakról."

Nyolcvanszoros az árkülönbség a legdrágább és a legolcsóbb magyar utca között

Tizenkilenc utca van az országban, ahol 2018-ban egymillió forint fölött volt a lakások átlagos négyzetméterára, de olyan hely is akad, ahol csak 20 ezer forint. A KSH most publikált adatai alapján a HVG megnézte azt is, mennyire drágult a bulinegyed, valóban káros-e a reptér közelsége, és hogy a vidéki városok ingatlanpiacán mit jelentenek a gyárépítések.

5 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

Egyre nehezebb a lakáshitelesek helyzete, hiszen a magas ingatlanárak miatt mind nagyobb hitelösszegre van szükségük a vásárláshoz. A Bankmonitor.hu több olyan lakáshiteles cikket is írt, ami segíthet a helyes döntés meghozatalában, plusz egy érdekes tippet is adnak, amiben azt mutatják meg, hogy miként használhatsz egy lakáshitelt kockázatmentes befektetésként.

Ennyit kereshetsz a lakásod kiadásával

A mostani piaci feltételek mellett akár 10 százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával – derül ki a TAKARÉK Index összegzéséből. Budapesten átlagosan 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék az átlaghozam egy használt ingatlan kiadásán jelenleg. Az elemzés szerint a nulla közeli betéti hozamok sok befektetőt tereltek az ingatlanokhoz is, és ez a trend várhatóan annak ellenére fennmarad, hogy nehezen megjósolható, hogyan változnak a következő években a lakásárak. Fontos, hogy az index hozamszámításába a lakás esetleges felértékelődését is beleszámolták.