+36 (70) 600 6015

Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

A Duna House rendszeres felmérést készít a különböző elhelyezkedésű és típusú ingatlanokról, ahol egyrészt megnézni, hogy a hirdetésekben szereplő lakásoknak az idő előrehaladtával hogyan változik a hirdetési ára, másrészt azt, hogy az utolsó hirdetési árhoz képest mennyivel olcsóbban cserél végül gazdát az ingatlan. Előbbi értékét irányár változás, utóbbit áralku néven publikálja. A két szám együtt jól mutatja azt a különbséget az árban, amelyet eredetileg az eladó elgondolt és ami végül köttetett.

Fontos megjegyezni, hogy az irányár változás és az áralku is többnyire negatív értéket jelent, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a magas kereslet miatt az eladó emeli az árat és a vevők között is kialakulhat egy felfelé történő licitálás az adott ingatlanra. Ez azonban a ritkább eset, az értékesítési ár szinte mindig alacsonyabb a kínálati árnál.
 

Hol, mennyi az alku?

A családi házakra országszerte 7-8 százalékos vevői alku mutatkozott májusban, viszont az ezt megelőző irányár csökkentés nem volt magas, mindössze 3-4 százalék. A lakásokra átlagban 3 százalékos vásárlói alku volt jellemző, egyedül a fővárosi panelek esetében volt magasabb, 4 százalék.  

Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

Az alku előtti árcsökkentés mértéke családi házak esetében Budapesten és vidéken is 3-4 százalék között mozgott, a lakásokat viszont elsőre jellemzően Budapesten árazzák túl az eladók, akik végül 2-3 százalékot hajlandók csökkenteni az áron, mielőtt elkezdődne a tényleges alku. Ez vidéken csak 1 százalék, ott tehát az eladók is reálisabban tudják megbecsülni lakásuk tényleges értékét.

forrás: Portfolio

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.