+36 (70) 600 6015

Lakásvásárlás hitelből? Nem fogsz hinni a szemednek, mennyire megéri

Lakásvásárlás hitelből? Nem fogsz hinni a szemednek, mennyire megéri

2012 különleges év volt a hazai hitelezésben, hiszen  

  • ekkor sikerült végleg kiszorítaniuk a forinthiteleknek a devizahiteleket a hazai lakáshitelezésből, és 
  • ekkor indult el a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési ciklusa is.

Adja magát, hogy eddig visszamenően nézzük meg, a kamatkörnyezet általános csökkenése milyen könnyítést hozott a hitelből történő lakásvételen vagy -építésen gondolkodóknak.

Az első ábra ezért mindjárt a kamatszintről szól, hiszen a devizaárfolyam-kockázatok eltűnése mellett ez az igazán meggyőző érv a mostani lakáshitelek mellett. 2012-ben átlagosan még 11,9%-os kamatot számítottak fel a bankok egy változó kamatozású forintalapú lakáshitelre, ez csökkent mára mindössze 3,3%-ra. Az 5-10 évig fix kamatozású hitelek estében 9,0%-ról 6,0%-ra csökkent az MNB statisztikái szerint az átlagkamat.  

Lakásvásárlás hitelből? Nem fogsz hinni a szemednek, mennyire megéri


Ugyanezt törlesztőrészletre lefordítva egy 15 éves futamidejű, 10 millió forintos hitelösszegű lakáshitel esetében azt látjuk, hogy  

a havi teher 119 ezer, illetve 101 ezer forintról mára 70 ezer, illetve 85 ezer forintra csökkent attól függően, változó, vagy fix kamatozású hitelt választunk.

A változó kamatozású hitelek esetében tehát több mint harmadával csökkent a havi teher, és mivel referenciakamathoz kötöttek ezek a hitelek, a nagy mértékű csökkenés nemcsak az egyes években újonnan felvett hitelek összehasonlítása során igaz, hanem ugyanazon korábban felvett hitel törlesztőrészlete is hasonló meredekséggel csökkent.  

Lakásvásárlás hitelből? Nem fogsz hinni a szemednek, mennyire megéri


Korábban még forinthiteleknél is előfordult, hogy a hitelfelvevők egy 10 milliós lakáshitel esetében arra számíthattak, hogy a 15 éves futamidő végére 18-22 millió forintot kell majd összességében visszafizetniük. A devizahitelekről nem is beszélve.  
Ez most már a múlté: a jelenlegi kamatszint fennmaradásával számolva egy változó kamatozású hitel esetében mindössze 12,7 millió forintot, egy fix kamatozású hitel esetében 15,2 millió forintot kell majd visszafizetni. Persze semmi sem garantálja, hogy a jelenlegi szinten maradnak a kamatok, de jelenleg még mindig inkább lefelé, mint felfelé mutatnak a monetáris politikai folyamatok, így a rövid kamatperiódusú hitelek esetében mérvadó BUBOR a legrövidebb lejáratokon már negatív tartományba került.

2017.09.20 11:27 Ilyen még nem volt: negatív lett a BUBOR 

Lakásvásárlás hitelből? Nem fogsz hinni a szemednek, mennyire megéri

forrás: Portfolio

 

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.