+36 (70) 600 6015

Itt a csökkenés! - Berezeltek a lakásfejlesztők!

Itt a csökkenés! - Berezeltek a lakásfejlesztők!

2017 első három negyedévében 7981 új lakás épült, 52%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 28 411 volt, 33%-kal több a 2016. I-III. negyedévinél, de a trend csökkenést mutat. - derül ki a KSH legfrissebb lakásépítési adatokat összegző közleményéből. Az építési engedélyek csökkenő száma nem csoda, hiszen hatalmas az áfa és a kivitelezési költségek miatti bizonytalanság és kockázat. Mostantól az átadásoké a főszerep, míg az új engedélyek zuhanása várható, amíg nincs megnyugtató hír az 5%-os lakásáfa esetleges meghosszabításáról.

2017 I-III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:  

  • Általánossá vált az épített lakások számának emelkedése, ennek mértéke a kisebb településeken az átlagosnál magasabb volt, míg a nagyvárosokban attól elmaradt, Budapesten 18%-kal több lakás épült
  • A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 4 m2-rel 97 m2-re nőtt.
  • A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 28 411, a növekedés átlagosan 33%-os, Budapesten több mint kétszeres. Az építtetők az esetek 37%-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 12%, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az épülő lakások közel háromnegyedénél ezt az eljárást alkalmazzák.
  • A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 11%-kal több, összesen 10 203 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 3999, ami 20%-kal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

 

Itt a csökkenés! - Berezeltek a lakásfejlesztők!

Azt látjuk, amit sejteni lehetett

Az 5%-os áfa körüli továbbra is fennálló bizonytalanság, illetve a munkaerő és alapanyag költségek okozta brutális kivitelezésiköltség-növekedés miatt a lakásfejlesztők nem csak szóban, hanem tettben is behúzták a féket. Innentől kezdve, amíg nem tudunk biztosat a 2019 utáni új lakásokat érintő áfa kérdéséről minden negyedévben drasztikus csökkenésre kell számítanunk a kiadott lakásépítési engedélyek számában. Ez azt jelenti, hogy 2020-2021 közötti időszakban jóval kevesebb új lakóingatlan közül válogathatnak a leendő vásárlók.

A használatba vételi engedélyek azonban csak most robbannak majd. A folyamatban lévő építések jelentős része 2018-2019-es átadással kalkulál, így a következő 2 évben a grafikonon látható olló nemcsak közelíthet, de ha nem jönnek megnyugtató információk az áfa kérdéséről akkor akár meg is fordulhat újra a grafikon, mint a válság utáni években.

forrás: portfolio

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.