+36 (70) 600 6015

Berlini áron vannak a budapesti lakások bérleti díjai?

Berlini áron vannak a budapesti lakások bérleti díjai?

A Statista nevű oldal időről-időre elkészíti a felmérését arról, hogy egy adott összegért a különböző országokban mekkora lakást lehetne vásárolni vagy bérelni. Ezúttal a hangsúly a bérlésen volt, a vizsgált összeget pedig 1500 dolláros (kb. 387 ezer forint) havi bérleti díjnál húzták meg. Ennek kapcsán megnéztük, hogy Budapest hol állna a listán és érdekes összefüggést találtunk.

Nem meglepő, hogy ebből az összegből a legkisebb lakást New York, Manhattan városrészében lehetne bérelni, mindössze 26 négyzetmétert. Ennél csak két négyzetméterrel találunk nagyobbat Londonban, a dobogó harmadik helyére pedig holtversenyben került San Francisco és Zürich, mindegyikben 29 négyzetméteres lakás lenne ennyiért elérhető. Az egyre olcsóbb városokban természetesen egyre nő az 1500 dollárért bérelhető lakások alapterülete. Nyugat-Európa legtöbb nagyvárosában ezért a pénzért már 60-90 négyzetmétert is kapunk egy hónapra, de Berlinben például egy 139 négyzetméteres lakás is a mienk lehet. Bár a vizsgálat nem említi Budapestet, kíváncsiak voltunk arra, hogy a magyar fővárosban mekkora lakást lehetne bérelni az említett összegből. A vezető ingatlanportálok tapasztalatai szerint Budapesten ma 2700 forint körül alakul havonta négyzetméterenként az átlagos bérleti díj, ami 143 négyzetméteres lakás bérlését teszi lehetővé.
A két város közti különbség tehát csak néhány százalékot tesz ki. Mostanra így a budapesti és a berlini lakbérek erősen megközelítették egymást, és bár Németországban a nyugat-európai országok között az egyik legolcsóbb a lakhatás, valamint sokkal erősebb az állami szabályozás is, a jövedelmi viszonyok mégsem indokolják a hasonló árszinteket.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.