+36 (70) 600 6015

4-5 évig kell spórolni egy garzon lakáshitelének önrészéhez is a fiataloknak

4-5 évig kell spórolni egy garzon lakáshitelének önrészéhez is a fiataloknak

Kiszámolták, hogy hány évnyi albérletárból jönne ki egy alig 40 négyzetméteres garzon hitelének önrésze. 

 

Az otthon maradással, és így az albérleti díj megtakarításával 4-5 év alatt tudja összehozni egy budapesti garzon lakáshiteléhez szükséges önrészt egy fiatal – írja elemzésében az Ingatlan.com.

Az elmúlt évek lakáspiaci változásai főleg azokat a fiatalokat hozták nehéz helyzetbe, akik az első lakásuk megvásárlását tervezik. Ha nincsen saját lakásuk, és a családtól sem kaphatnak többmilliós segítséget, akkor már a lakásvásárláshoz szükséges hitel önrészének előteremtése is nehézkes, az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében pedig most azt vizsgálta, hogy egy fiatal vagy egy fiatal pár mennyi idő alatt takaríthat meg akkora összeget, amellyel már belevághatnak egy kis – maximum 40 négyzetméteres – lakás megvásárlásába.

A jelenlegi szabályok szerint az ingatlan értékének legalább 20 százalékával kell rendelkeznie annak, aki hitelre szeretne vásárolni, a cég becslése szerint pedig Budapesten átlagosan, a feltételezett 10 százalékos éves lakás- és bérletidíj-emelkedést is figyelembe véve 43 havi bérleti díj megtakarításával jöhet össze egy olcsóbb garzonhoz szükséges önrész, minthogy az olcsónak számító maximum 40 négyzetméteres kiadó lakásokért Budapesten 100 ezer forint bérleti díjat kell fizetni, a hasonló kategóriába tartozó eladó lakások átlagára pedig 21,6 millió forint volt.

Ez azt jelenti, hogy legalább 3,5-4 év szükséges a fővárosban élő fiataloknak az önállósodáshoz, ha az el nem költött lakbér összegét félre tudják tenni.

Ha egy fiatal párról van szó, és az egyik szülőnél laknak a lakásvásárlásig, akkor a takarékoskodásra fordított idő akár a felére is csökkenthető, akik pedig házasságot és gyermekvállalást terveznek, azok az állami támogatások kihasználásával juthatnak könnyebben lakáshoz.

A többi nagyvárosban is hasonló a helyzet: Debrecenben és Szegeden 5 évnyi, Győrben és Veszprémben 4 évnyi, Pécsen és Miskolcon pedig kevesebb mint 3 évnyi olcsóbb lakbért kell félretenni egy olcsóbb garzon lakáshiteléhez szükséges önerőhöz.Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Már a 2011-es népszámlálás idején is minden harmadik 20-39 éves fiatal mamahotelben lakott, ami több mint 200 ezer embert érintett. Azóta pedig még inkább kitolódott az önállósodás átlagéletkora, ami részben a 4-5 éve tartó lakásdrágulásnak is köszönhető. A már keresettel rendelkező fiatalok a megspórolt bérleti díjból viszont összegyűjthetik a lakásvásárláshoz szükséges önrészt.”


Forrás: hvg.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.